Kumlama Boya

Çözüm Kumlama Boya - Kumlama Boya

KUMLAMA NEDİR?

Kumlama; uygun aşındırıcıların yüksek basınç altında malzeme yüzeyine püskürtülerek, yüzeyde oluşmuş olan kir, korozyon(pas), yağ ve boya gibi atıkların yüzeyden arındırılması amacı ile yapılan bir işlemdir. Kumlama işlemi boyanın ve kaplamanın ömrünü artırmak amacı ile yapılırken Avrupa standartlarında da bir boyama kalitesi elde edilmesini sağlamaktadır.

KUMLAMA YÖNTEMİ

Kumlama işlemi kolay ve pratik bir işlem değildir. Eldeki malzemeler ile uygulanmayan bu işlem için basınç gücüyle çalışan bir sistem olması gerekir. Yüksek seviyede basıncın ve özel malzemelerin kullanılması sebebiyle yanlış bir kullanımda canlı ve cansız varlıklar dahil olmak üzere çevre üzerinde tehlike oluşturur. Böyle durumları önlemek için bu sektörde hizmet veren ehli firmalar ile anlaşmak gerekir.

KUMLAMA ÇEŞİTLERİ

Kumlama işlemi 2 ye ayrılır;

1. Manuel Kumlama

2. Otomatik Kumlama

Manuel Kumlama; Genellikle, büyük hacimli, yerinde kumlanması gereken ya da otomatik kumlamaya girmeyen şekilsiz malzemelerin kumlanmasında tercih edilen bu yöntem, özel ekipmanlar ile yüksek basınç altında Çevre Bakanlığının onay verdiği şekilde yapılmalıdır. Bunun için özel kumlama kabinleri ve odaları oluşturulmalı ve çalışanların İSG Yönünden korunması gerekmektedir. Bu kumlama işleminde kullanılacak olan kumun cinsi, kumlanacak malzeme cinsine ve istenilen özelliğe göre silis kum ya da Paslanmaz Çelik Grit olarak tercih edilebilir.

Silis: Çapı 0.05mm den küçük olan kum tanesi olarak geçen silis kumu genellikle ince saclarda hafif şiddetle kumlama yapılacağı zaman kullanılır.

Bazalt: Kumlama esnasında etrafta toz oluşturması az denilebilecek bu kum, genellikle kapalı ortamlarda ve kumun geri dönüşümlü olarak kullanılabileceği yerlerde kullanılır.

Grit: Kum tozması denilen olayın en az seviyede olduğu ve kumlama gücünün en iyi olduğu çelik tozudur. .

Otomatik Kumlama; Genellikle henüz üzerinde kesme veya kaynak işleri yapılmamış çelik konstrüksiyon elemanlarının yada belli ölçülerde ki kesme kaynak işleri yapılmış çelik malzemenin kumlanması otomatik makinelerde yapılır. Bu sistemin avantajı makineye girebilecek büyüklükteki malzemenin hızla ve ekonomik olarak kumlanabilmesidir. Dezavantajı ise büyük malzemelerin kumlanmasının mümkün olmamasıdır.. Örneğin bir iş makinesini, bir yakıt tankını ve ya konteyner, bir çelik köprüyü ya da yerinde kumlama yapılması gereken diğer büyük malzemeleri Kumlama makinesinde kumlayamazsınız.

BOYAMA İŞLEMİ

Çelik malzemeye kumlama işlemi yapıldıktan sonra önce astar (antipas) atılır daha sonra arz edilirse daha iyi bir boya kalitesi için ara kat boya ve son olarak da asıl boyası ile boyanır. Boyama işleminde çeliğin kullanılacağı alan büyük önem taşır. Bu yüzden boya şartnamesi göz önünde bulundurularak boyama yapılmalıdır. Bizim için önemli olan uygulanacak boyanın kalınlığının (elcometer ile ölçülmeli) ne kadar olacağı ve çeliğin maruz kalacağı şartlardır.

BOYA UYGULAMA MAKİNALARI

Çözüm Raspa Kumlama ve Boya firması tarafından yapılan boya işlemleri;

Airless Sprey Boya;

· Endüstriyel Boyalar

· Solventli Epoksi Boyalar

· Solventsiz Epoksi Boya ayrıca her türlü sanayi boya uygulaması yapılmaktadır.

Etiketler:Epoksi Kumlama Boya, Otomatik Kumlama Makinaları, Kumlama Boya İstanbul, Kumlama Makinaları, Kumlama Boyama Fiyatları, Kumlama Boya Sistemleri